Hvordan har du investert dine sparepenger?

Midlene du får avsatt til pensjon, i tillegg til Folketrygden, kommer enten fra arbeidsgiver eller egen sparing. Dersom du har Innskuddspensjon vil hvor mye du får i pensjon avhenge av avkastningen på investeringene dine. Over så lange tidsperioder er det utrolig hvor mye det har å si hvor du plasserer disse midlene. Empiri viser at omtrent 90 % av avkastningen kan forklares med hvilket investeringstype du velger. Altså om du velger aksjer, obligasjoner eller eiendom. Dette er et mye viktigere valg enn om du skal kjøpe Statoil eller DNB aksjer, selv om dette kan være mye morsommere å kikke på!! Det første du bør ta tak i når du skal vurdere din pensjonssparing er din profil. Tilbyderne av pensjonssparing oppgir dette typisk i aksjeandel. F.eks. SpareBank 1 100% aksjer eller tilsvarende alternativer fra andre tilbydere. Vi velger selv en høy aksjeandel, men dette må være opp til hver enkelt å avgjøre. Flere tilbyr alderstilpasset pensjon. Da justerer banken selv ned risikoen (andel aksjer) når du nærmer deg pensjonsalder.

Nordmenn er glad i bolig. Eier du ikke din egen bolig er det noe «galt».. Den gjennomsnittlige nordmannen har omtrent 85 % av sin formue i bolig. En større andel settes på bankkonto, mens en forsvinnende liten andel av formuen er investert i aksjemarkedet. Omtrent 2 % av vår formue plasseres i aksjer. Hvorfor er det slik?

(Artikkelen fortsetter under den lekre seddelklypen med dollars!)

Klypa

Med dagens rentenivå kan du i beste fall forvente en avkastning på bankinnskudd på 2-2,5 %. Dette er dessverre bare nok til å opprettholde kjøpekraften (mer om dette senere) da inflasjonen, eller Norges Banks inflasjonsmål, er 2,5 %. Får å oppnå en reell avkastning er man nødt til å ta mer risiko. Som nevnt har de fleste nordmenn investert mye i eiendom allerede, så en ytterligere eksponering mot bolig virker lite hensiktsmessig. Det du bør sørge for da er at du tar tilstrekkelig risiko enten innenfor obligasjoner eller aksjemarkedet med din pensjonssparing. Vet du hvilken du hvordan din pensjonsportefølje ser ut? Om du er 30 år og du har mesteparten investert i obligasjoner/bank bør du vurdere å ta grep! Vi vil anbefale å ha minst 60 % av din pensjonssparing investert i aksjer om du anser deg som ung og lovende. Gjerne høyere også, avhengig av din risikoprofil. Vi kan avsløre at begge forfatterne er komfortable med 100 % i aksjer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s