Hvorfor du bør bruke aksjesparekonto i din pensjonssparing!

Det er ikke altfor ofte at regjeringen gir oss småsparere gavepakker, men det endrer seg i høst. Den nåværende regjeringen har besluttet å skjenke oss muligheten til å opprette en kontotype som gir solide fordeler for den bevisste småsparer.

  1. September kommer sparenyheten Aksjesparekonto på markedet. Den vil bli tilgjengelig hos de fleste banker og leverandører av spareprodukter.

Den viktigste årsaken til at Aksjesparekonto er så gunstig er at man internt på kontoen kan selge fond og aksjer som har gitt gevinst uten at dette skattlegges fortløpende. På den måten kan man reinvestere uten å måtte tenke på skattlegging. Først ved uttak av midler fra kontoen vil man måtte skatte, og da først når man har tatt ut all innskutt kapital. Det som gjør dette særdeles gunstig for langsiktige sparere er Rentes rente. Ved å slippe skatt fortløpende vil en se at sparepengene vokser enda fortere enn hvis staten årlig skulle ha sin del av sparekaken din.

piggy-bank-1595992_960_720

 

For å eksemplifisere dette kan man tenke seg at man setter inn 10000 kroner som etter ett år stiger til 11000 kroner. Da kan man fritt ta ut 10000 kroner uten at dette utløser skatteplikt. Først når de 1000 kronene som er gevinst tas ut vil man måtte skatte. Disse 1000 kronene kan da i teorien stå å forrente seg til evig tid. Med nåværende ordninger (med unntak av f. eks ZERO-konto) ville et slikt uttak utløst skatteplikt og kemneren ville krevd sine hundrelapper. Hundrelapper du da ikke ville fått renter for.

Merk at aksjesparekonto har en såkalt fredningsperiode frem til nyttår. Det vil si at du kan flytte aksjer og fond inn på kontoen uten å betale skatt – i hele 2017!Dette vil være en gylden mulighet dersom du har lyst til å selge for eksempel et fond uten å måtte skatte for gevinsten i dag. Dette for eksempel aktivt forvaltede fond med historisk god avkastning, men som ikke lenger leverer like godt som tidligere. Har du slike investeringer hvor du kun har sparepengene stående fordi du ikke ønsker å utløse skatt er perioden 1. september til 31. desember en gylden mulighet til å utsette skatten til du faktisk ønsker å bruke pengene.

Pensjonsguttene anbefaler at alle oppretter en slik konto. Eldre sparere kan overføre sine fond til kontoen og flytte fritt mellom ulike aksjer og fond. Unge sparere kan opprette spareavtaler i fond eller kjøpe aksjer. Når man senere ønsker å bytte fond eller selge aksjer kan dette gjøres uten at skattemyndighetene blander seg inn.

Dette er derimot ingen oppfordring til å handle altfor aktivt. Pensjonsguttene anbefaler brede indeksfond til den unge sparer. For den mer avanserte sparer vil man kunne kombinere denne kontotypen med kontoer som skjermer utbytte for beskattning, men det blir en historie for en annen gang.

Fordeler:

Utsatt skatt på gevinst ved bytte av fond eller salg av aksjer.

Fleksible uttak som ikke utløser skatt før man begynner å ta ut selve gevinsten.

Skjermingsfradrag.

 

Ting man bør være klar over:

Man bør realisere tap før man overfører penger til denne kontotypen.

Man må huske å flytte fond med gevinst over før 2018 – Foreslått ut 2018 i Statsbudsjettet

 

Ulemper:

Fortsatt må du skatte for utbytte, andre kontotyper er bedre for utbyttehaier.

Gjelder kun børsnoterte aksjer i EØS og fond som har minst 80 % aksjeandel (EØS). Utelukker derfor de fleste kombinasjonsfond.

Kontoen vil mest sannsynlig ikke betale renter som på en høyrentekonto. Man må derfor eksponere seg for risiko i fond eller aksjer for at det skal ha noen hensikt.

Thomas som jobber i SB1 deler her sin arbeidsgivers informasjon om den aktuelle kontotypen.

her: https://www.sparebank1.no/nb/bank/privat/sparing/investering/aksjesparekonto.html

 

8 kommentarer om “Hvorfor du bør bruke aksjesparekonto i din pensjonssparing!

  1. Hjertelig takk for ditt bidrag Mogens.

    Pensjonsguttene sier ja takk begge deler. En liten del av konfirmasjonspengene kan fint stikkes bort til pensjon. Rentes renteeffekten vil jo bli enorm!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s