Pensjonsvarsko fra pensjonsguttene!

Med dagens pensjonsordninger har de aller fleste i privat sektor i dag et stort personlig ansvar for å sikre en god pensjonstilværelse. Lønnen du får utbetalt som pensjonist vil komme fra Folketrygden, sparing gjennom pensjonsordningen hos din arbeidsgiver, i tillegg til egen sparing. I figuren nedenfor ser du et stilisert eksempel på hvor dramatisk fallet er for en person med lønn på 500.000 kan bli. Personen kan vente seg en pensjon på bare 311.000 i året! Det er langt fra sikkert at dette er tilstrekkelig til å finansiere den fjonge pensjonstilværelsen du drømmer om!

Pensjonsoversikt

Så hva gjør du? Det er en del tiltak du kan iverksette for å løfte pensjonslønnen din. Fokus her er på pensjonssparing gjennom ditt arbeidsforhold dersom du er ansatt i privat sektor, såkalt Obligatorisk tjenestepensjon. De fleste selskaper har det som kalles Innskuddspensjon. Her setter Arbeidsgiver setter av en fast prosentsats av din lønn til pensjon. Innskudd på minimum 2 % av lønn mellom 1 og 12 G (G er grunnbeløpet i folketrygden, p.t. 93 634). Disse innskuddene vil i de fleste tilfelle forvaltes av et livselskap. Det er arbeidsgiver som bestemmer hvilket selskap dette er. En kjempefordel med denne formen for sparing, er at kostnader skal dekkes av din arbeidsgiver.

Summen av innskudd og oppnådd avkastning utbetales som pensjon ved pensjonsalder. For å øke din lønn som pensjonist må du da enten øke innskuddene eller øke avkastningen. Innskuddssatsen på minimum 2 % kan du forsøke å få økt, disse er typisk de samme for hele selskapet. Eventuelle forhandlinger vil derfor gjerne gå helt opp i styret, snarere enn som private lønnsforhandlinger med de nærmeste sjef. Hvis du har 2 % innskuddspensjon bør dette være høyt prioritert i din fagorganisasjon. Ta kontakt med tillitsvalgte og sørg for at din vrede blir meldt oppover i systemet!

De aller fleste ordningene legger opp til at man selv kan velge hvordan pengene investeres. Standardporteføljene er satt sammen av rente- og aksjeplasseringer. Typisk benevnt i antall % i aksjer. Gjerne 25 % Aksjer (forsiktig), 50 % aksjer (moderat), 75 % aksjer (offensiv) eller 100 % aksjer. Sjekk hvilken ordning du har ved å logge inn på ditt livselskaps hjemmeside. Om du ikke vet hvilket livselskap du har, logg inn på www.norskpensjon.no og se på «Mine avtaler». Dersom det er lenge til du skal ut i pensjon er det lurt å investere en større andel i aksjer, hvorfor kan du lese mer om i Rentes rente. Dette kan koste deg dyrt når lønnen din som pensjonist skal utbetales. Dersom ditt livselskap tilbyr såkalt «Alderstilpasset» pensjon, vil vi anbefale deg å velge dette. Da vil livselskapet benytte den aksjeandelen som er teoretisk optimal, gitt din alder.

Skal du tilbringe brorparten av pensjonstilværelsen på Ibiza? Ta tak!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s