Sparer du i egen bolig?

Sparing i egen bolig er noe vi nordmenn er ekstremt gode på. Nordmenn har i snitt 85 % av sin personlige formue investert i bolig. De fleste som betaler ned på huslånet sitt reflekterer egentlig ikke over at de faktisk sparer. Nedbetaling av boliggjeld er altså det, sparing. Det er mange i dag som ikke bare har egen bolig, men også bolig som brukes til utleie. I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på fordelene og ulempene ved å spare i egen bolig.

Nedbetaling av boliggjeld har utvilsomme fordeler. Ved å redusere gjelden din vil du stadig betale mindre renter. Man kan derfor si at du har en risikofri avkastning tilsvarende boliglånsrenten. Dette medfører at du kan øke avdragene på selve lånet eller øke andelen av din disponible inntekt som kan brukes til fest og moro (pensjonsguttene kan ikke stå inne for å anbefale verken fest eller moro). I et pensjonsperspektiv er lav gjeld essensielt. Liten eller ingen boliggjeld sørger for å minimere utgiftene til bolig og man kan finansiere drømmetilværelsen sin med langt mindre inntekt enn hvis man er nedsyltet i renter og avdrag.

Eggahus

I Norge har vi blitt godt vant til at boligene våre øker mye i verdi. Dette kan gi stort utbytte for de som eier sekundære boliger, men mindre for de som kun eier sin egen bolig. Man kjøper og selger som kjent i samme marked. Mange tenker at man i godt voksen alder skal selge enebolig eller rekkehus og kjøpe seg en billigere leilighet. Denne tanken er god i teorien, men man ønsker gjerne å ha samme standard, noen ekstra soverom til barnebarn og litt utsikt å nyte sammen med Amaronen på balkongen. Da blir det fort veldig dyrt å kjøpe leilighet, det koster for mer enn man får for sin gamle bopel. 

Så hva mener egentlig pensjonsguttene? Skal man droppe sparing i bolig? Skal alt av sparepenger spekuleres på børsen? Skal sedlene lagres under madrassen? Pensjonsguttene er som vanlig velbalanserte. Vi mener det korrekte er å spre sin sparing. Fortsett å betale ned boliggjelden din til du er på et behagelig nivå, men ikke ignorer fondssparingen heller. Ved langsiktig fondssparing kan en forvente høyere avkastning og pengene er mye lettere tilgjengelig enn hvis du er avhengig av boligsalg eller refinansiering av boliglån for å frigi midler. Det passer fint å minne dere på at aksje og fondskonto lanseres denne uken, les mer på Hvorfor du bør bruke aksjesparekonto i din pensjonssparing!

 

Fordeler med sparing i egen bolig/ nedbetaling av boliglån

  •        Risikofri sparing
  •        Reduserte renteutgifter som gir lavere månedlige utgifter

 

Ulemper med sparing i bolig/ nedbetaling av boliglån

  •       Liten likviditet, salg tar tid og refinansiering medfører kostnader = mindre fleksibilitet
  •       For å frigjøre midler må man gjerne redusere boligstandard, hvem ønsker egentlig det?

 

Pensjonsguttene ønsker å anbefale følgende blogginnlegg for de av oss som elsker å pusse opp:-) Finansnerden liker ikke å pusse opp!

 

P.s

Slik dagens bolig og utlånsmarked utvikler seg må man regne med boligprisutvikling for å få god avkastning på en eventuell sekundærbolig. Det er all grunn til å revidere ens forventninger slik markedet utvikler seg nå. Gjør gode regnestykker før du låner sekundærboligen til pipen og gjør en realistisk sammenligning med investering i fond, askjer eller høyrentekonto. Hadde du turt å låne 2 millioner for å kjøpe Statoilaksjer? Vi behandler sekundærbolig i eget innlegg senere.

P.s.s

Hvis du har gjeld som har høyere rente enn ditt boliglån prioriterer du naturligvis dette før du betaler ekstra ned på huslånet. Pensjonsguttene betaler alltid ned den dyreste gjelden først. Kredittkort, ugunstige billån og forbruksgjeld må prioriteres!

Studielån er i en særstilling i Norge. Renten er sannsynligvis ca like god som boliglånet ditt, men studielånet har noen fiffige detaljer. Den viktigste er den innbakte forsikringen som medfører at lånet er borte vekk dersom du stryker med. Du kan også få rentefritak dersom du mister jobben eller blir syk. Studielånet bør derfor ha lav nedbetalingsprioritet:-)  Les mer om studielån hos våre venner i smartepenger.no

En kommentar om “Sparer du i egen bolig?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s