Hva skal du leve av som pensjonist?

Når du blir pensjonist vil du få din lønn fra tre ulike kilder:

Pyramide

Folketrygden

Når du jobber og har inntekt vil du opptjene til alderspensjon. Inntekten du har som er beskrevet i selvangivelsen vil telle med, herunder lønn, næringsinntekt, sykepenger, dagpenger med videre. Du tjener opp alderspensjon i folketrygden på all arbeidsinntekt opp til 7,1 G frem til du er 75 år gammel.

Når du så går av med pensjon og tar ut alderspensjon vil staten fordele din opptjente pensjon på det antall år staten forventer at du skal leve. Pensjonen vil utbetales månedlig resten av livet, omtrent som vanlig lønn. Går du av med pensjon tidlig, vil du få lavere pensjon. De fleste kan ta ut folketrygd fra de er 62 år.

Fra jobben

Når du blir ansatt kommer du automatisk inn i bedriftens pensjonsavtale. Det er stor forskjell på å være ansatt i privat eller offentlig sektor. Alle arbeidstakere i offentlig sektor (stat og kommune) har ytelsespensjon. Men hva i all verden er ytelsespensjon? Kort fortalt betyr det at du pensjonen du får fra jobb og folketrygden utgjør 66 % (i noen tilfeller 70 %) av lønnen du har når du slutter. Veldig enkelt og bekymringsløst for deg som ansatt.

(Artikkelen fortsetter under denne kjempeartige kontorfrosken)

frog-1339892_1920

Innskuddspensjon er nå imidlertid den vanligste pensjonsformen i privat sektor. I denne ordningen betaler arbeidsgiver hver måned et beløp til din pensjonssparing. Beløpet er beregnet som en prosentandel av din årslønn fordelt på årets 12 måneder. Pengene er dine, men du får ikke bruke dem før tidligst fra du er 62 år. I motsetning til ytelsespensjon er det her du som bærer risikoen for hvor mye eller lite du får utbetalt som pensjonist! Minimumssatsen er på bare 2 % av lønn mellom 1 G og 12 G. Dette er nesten ingenting, og har du denne minimumssatsen bør du ta det opp med din arbeidsgiver snarest! Du har også selve ansvaret for å velge hvordan du vil investere midlene, ofte kalt spareprofil. Dette er viktig å ta stilling til da der du som bærer hele oppsiden og nedsiden for hvordan dette utvikler seg. Typisk er porteføljene sammensatt av aksjer og renter. Høy risiko (mye aksjer) gir potensielt høyest avkastning og dermed høyest pensjon. Denne vil imidlertid svinge mer. Vi anbefaler de aller fleste til å velge såkalt Alderstilpasset Pensjon. Denne spareprofilen overlater beslutningen om hvor mye risiko du skal ta, til pensjonsselskapet. Her vil risikoen i porteføljen avhenge av din alder. Om du er ung er det høyere risiko, ettersom det er lengre til du skal pensjoneres.

Egen sparing

Det finnes mange måter å selv spare til pensjon. Felles for dem er at du setter noe av din inntekt til side i dag, for at du skal kunne nyte godt av det når du blir pensjonist. Dette kan være for eksempel innskudd på bankkonto, nedbetaling av gjeld eller aksjefond. Pensjonsselskapene tilbyr imidlertid spesifikke spareprodukter til pensjon. De to produktene som vi vil anbefale er såkalt Pensjonskonto (Kapitalforsikring) og IPS (Individuell Pensjonssparing). Den siste kommer i ny drakt 1. november, og denne får vi komme tilbake til. Dette kan bli et veldig godt alternativ til Pensjonskontoen, som fremstår som best i dag.

Når du sparer i Pensjonskonto plasseres pengene dine i tilsvarende spareprofiler som din Tjenestepensjon. Også her anbefaler vi generelt alderstilpasset pensjon. Sparer du 1000 kroner i måneden frem til du er 67 år, kan det gi deg en fremtidig saldo på 607 000 kr kroner. Det tilsvarer 411 000 kroner i dagens kroneverdi hvis vi regner med at det generelle prisnivået øker med 2,5 % hvert år. Pengene utbetales fra du er 67 år og i 10 år, men dette kan du endre hvis du ønsker. Pensjonskontoen inneholder også en forsikring. Hvis du dør vil 105 % av pengene på kontoen utbetales til dine etterlatte. Du kan selv bestemme hvem du vil at skal få pengene.

I sum

Dersom du jobber i privat sektor har du et mye større ansvar for din pensjonstilværelse. Bidraget fra Folketrygden og jobben er for lite til at du kan ha det pensjonistlivet som du ønsker deg. Ta tak i din egen sparing i dag, og unngå en ubehagelig overraskelse når du blir pensjonist!

For de som ønsker ekstra lesestoff kan vi anbefale følgende lenker. Kos deg glugg i hel!

https://www.finansportalen.no/pensjon/fra-staten

https://www.finansportalen.no/pensjon/fra-jobben

https://www.finansportalen.no/pensjon/egen-sparing

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s