Lyst på rentefritt lån fra Staten?

Vi snakker selvfølgelig om IPS 2.0 som blir tilgjengelig hos tilbydere fra 1. november 2017.

I et tidligere innlegg teaser vi det nye pensjonspareproduktet IPS 2.0. Dette er en gavepakke til den gjengse pensjonssparer som ønsker å sette til side litt ekstra penger til pensjonsalderen. Som med de fleste gavepakker fra staten har også denne ulemper, så man bør absolutt gjøre sine vurderinger i forhold til bruken.

Fordelene og ulempene har vi allerede listet opp, men repetisjon er alltid bra.

Fordeler

 • Skattefradrag ved innskudd, 24 % i dag og maksimalt 9600 årlig.
 • Skatt ved uttak speiler fradraget du fikk ved innskudd
 • Muligheter til å redusere formuebeskattning for de av oss som er så heldige å være i formuesposisjon
 • Fleksible investeringsmuligheter (Fond, rentefond etc.)

Vær klar over

 • Man skatter ved uttak, men samme sats som man fikk ved innskudd. Man låner derfor i realiteten penger rentefritt av staten. Rentes renteeffekten medfører at dette skal være gunstig for deg som sparer.

Ulemper
– Binder midlene til pensjonsalder
– Noe usikkert hvor fleksible uttakene er

 

IPS 2.0, en potte med gull? Les videre!

regnbue.png

 

Pensjonsguttene er sterke i troen på den nye IPSordningen. Det er smart å forbruke litt mindre nå slik at man har mer å rutte med når lønnsinntektene avtar ved oppnådd pensjonsalder. Fremtidsutsiktene i forhold til hva vi kan forvente av offentlige ytelser når vi henger arbeidshatten på hyllen er usikre, dette er derfor en solid og skatteinsentivert mulighet til å ta ansvar for finansene i påvente av pensjonstiden.

Det som er viktig å ha i mente er at man binder pengene opp til pensjonsalder. En må derfor vurdere hvor mye en kan sette til side på nåværende tidspunkt. Har man kredittkortgjeld, høyt boliglån eller forestående utgifter som er store (Bil, hus etc.) bør en velge en moderat oppsparing innledningsvis.

Pensjonsguttenes klare anbefaling er at alle benytter seg av dette produktet fra lanseringsdagen 1. November 2017. Vurderingene man så kan gjøre individuelt er hvor store beløp en ønsker å spare årlig. Man kan maksimalt spare 40000 i året med denne ordningen, noe som fremstår som et høyt beløp for pensjonsgutter og pensjonsjenter med utgifter til bleier, all inclusive ferier og råflotte middager på McDonalds og Burgerking. For de heldige, bemidlede er dette en unik måte å stikke litt penger unna formuebeskattning. Innestående beløp er skjermet for futen når formueberegningene foretas.

Smartepenger og flere andre aktører har kalkulatorer som hjelper deg å regne ut hvor mye sparingen vil resultere i om X antall år. Selv små beløp blir store dersom spareperioden er lang nok.

Vel spart!

 

7 kommentarer om “Lyst på rentefritt lån fra Staten?

 1. Du skriver at: «Man kan maksimalt spare 40000 i året med denne ordningen, noe som fremstår som et høyt beløp for pensjonsgutter og pensjonsjenter med utgifter til bleier, all inclusive ferier og råflotte middager på McDonalds og Burgerking. For de heldige, bemidlede er dette en unik måte å stikke litt penger unna formuebeskattning.»

  Dette utsagnet er noe jeg reagerer på.
  Jeg prøver å være økonomisk fornuftig og blåser ikke titusenvis av kroner på LUKSUSferie og spiser ikke på restaurant flere dager i uken. Jeg handler på salg og planlegger matinnkjøp er jeg da HELDIG og BEMIDLET?? Det er noe sprøyt. De fleste som er bemidlet har kommet dit pga hardt arbeid, god planlegging og iherdighet, ikke flaks. Jeg er fornuftig og tar ansvar for egen økonomi, og vil derfor ha noe penger å spare til fremtiden. Det gjelder å sette opp et budsjett og holde det, så vil det i de flestes økonomi være noe rom for sparing.

  Likt av 1 person

  1. Måte redigere eget svar her.

   Poenget med de «heldig bemidlede» var å sikte til de som er i formuesposisjon. For dem er IPS en fin måte å få redusert skattetrykket på, om enn i begrenset grad. Hvorvidt de er heldige beror på omstendigheter jeg ikke har kjennskap til.

   Alle andre som har råd til å sette til side penger bør benytte seg av IPS, men hvor mye en sparer må være en individuell avveing. 40K årlig er mye penger å binde opp til pensjonalder og vurderingen avhenger av hvilken livsfase man til enhver tid er i. Jeg personlig har ikke lyst til å binde opp 80K(min kone og jeg) i året nå. Til det har vi litt for mye potensielle utgifter til hus og annet. Vi sparer i ASK, ekstra nedbetaling av boliglån og fra 1. November i IPS.

   Formuleringen som du reagerer på er intensjonelt litt flåsete. Det er superbra at du har et bevisst forhold til privatøkonomien. Hadde folk generelt vært flinkere med budsjettdisiplin hadde man fort oppdaget hvor mye penger man faktisk kan sette til side, noe du tilsynelatende har oppdaget for lenge siden. Det er selvsagt ikke flaks:-)

   Takk for kommentaren din!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s