Jakten på det evige liv

Før var det svært uvanlig at nordmenn ble 100 år og det har vært tradisjon at kongen har sendt ut gratulasjonsbrev til 100 åringer. Hvert femte år øker gjennomsnittlige levetid med ett år. Stadig flere lever forbi de hundre og kongen vil sannsynligvis ende opp med skrivekrampe.

Øverste på evig liv

Ifølge SSB er nå forventet levealder hhv. 84,2 år og 80,6 år for kvinner og menn. Kvinner knuser oss menn! Går vi 100 år tilbake var forventet levealder om lag 25 år lavere! Figuren nedenfor viser den utrolige utviklingen i forventet levealder fra 1950 frem til i dag.

nr 2 på evig liv

Så hva har dette pensjon å gjøre? Og er dette bare bra? Aldringen av den norske befolkning har fått ganske så store implikasjoner allerede. At vi lever lengre medfører at det blir stadig flere i pensjonsalder som står utenfor arbeidsstyrken. Dersom du skulle bli 60 år kan du forvente å bli hhv. 86 og 83,2 år. Det er ganske lenge å leve som pensjonist og pensjonistene må forsørges av folk i arbeid, enten gjennom bidrag til bedriften du er ansatt i eller private skatteinntekter til staten. Og andelen av den norske befolkning i pensjon blir stadig større.

Økt levealder har medført omfattende pensjonsreformer i Norge. I den senere tid har de fleste pensjonister hatt en veldig behagelig tilværelse, se bare på hvor mange eldre nordmenn som kommer solbrune hjem fra Spania etter en varm vinter! Men dette er ikke levedyktig på sikt og bidrag fra staten og private bedrifter klarer ikke i fremtiden å gi pensjonistene like høy inntekt som de har gjort. Utbetalingene blir rett og slett for store når vi lever så lenge som vi gjør. Byrden har blitt og vil trolig i enda større grad flyttes over på enkeltindivider. Vi tror at dette bare er starten og vi bør alle innstille oss på et større ansvar for vår egen pensjon, så her er det bare å brette opp ermene.

En liten fun fact til slutt. Japanere er de i verden som lever lengst. Japanske kvinner har en forventet levealder på hele 86,8 år. I tillegg fødes det veldig få barn i sushi-landet. Etter sigende er det nå slik at salget av bleier i Japan er høyere til eldre enn til barn…

sisten på evig liv

En kommentar om “Jakten på det evige liv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s