Aksjesparekonto vs IPS 2.0

I høst har det kommet to store nyheter på sparefronten til stor glede for store og små pensjonsgutter og jenter i det ganske land; Aksjesparekonto og revidert Individuell PensjonsSparing (IPS 2.0). Disse er omhyggelig presentert tidligere. Pensjonsguttene har allerede flyttet alle eksisterende fond og aksjer inn i aksjesparekontoen. Det bør du også gjøre! Og nå kommer IPS 2.0 første november.

Det store spørsmålet vi alle MÅ stille oss er da, hvordan skal vi spare pengene våre fremover? Vi setter IPS vs. aksjesparekonto head to head!

Tackle

I tabellen nedenfor har vi forsøkt å oppsummere de mest sentrale fordelene og ulempene ved de to spareordningene. For å stimulere den høyre hjernehalvdelen og hjelpe de som er mer glad i tegneserier enn romaner, har vi også lagt inn litt fargekoder. Grønt er bra og rødt er mindre bra.

IPS vs ASK

Oppsummert kan vi si at dersom du har en langsiktig sparehorisont og ikke behøver pengene i nærmeste fremtid, så vil den nye IPS-ordningen være det klart beste alternativet. Dette hovedsakelig på grunn av den utsatte skatten på 24 % av sparebeløpet. Det store aberet er at du ikke får rørene pengene før du er 62 år. Pengene du sparer her bør derfor være overskuddsmidler (av overskuddsmidler). For de som skulle sitte ekstra godt i de er det fint også gunstig ettersom det ikke er formueskatt på midler i IPSen.

Pensjonsguttene har også her tro på at diversifisering i sparing er veien å gå. Det er ikke nødvendigvis enten eller. Sparing kan gjøres ved bruk av flere investeringsobjekter. Vi anbefaler derfor å benytte seg av begge ordningene om du ønsker å spare langsiktig.

6 kommentarer om “Aksjesparekonto vs IPS 2.0

 1. Knakende bra side gutter. Kan dere i litt mer detalj beskrive effekten av skatt på IPS? Skattesatser kan vel endres over tid. Er jeg garantert å bli beskattet ved uttak med samme rate som fradraget på innskuddene? Fradragsprosentene vil vel også i teorien kunne variere fra år til år..

  Mvh,
  Sparegutt

  Liker

  1. Hjertelig takk Mr. Hammen Sito. Skattesatsen endres over tid, og neste år forventes det at fradraget er 23 %. Imidlertid er lovnaden om en symmetrisk beskattning. Innskudd og uttak vil derfor samsvare i % sats. Pensjonsguttene går ikke god for løfter fra storting og regjering, men vi føler oss trygge på symmetrien i IPSordninggen hva skatt gjelder.

   Mvh

   Pensjonsguttene

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s