Bekymret for at fondene dine skal stupe i verdi?

Vi og mange andre synes at børsen har gått vel lenge og høyt nå. Avisene renner over av suksessoverskrifter, børsen når nye rekorder, og det kommer på toppen av en mer eller mindre sammenhengende oppgang siden midten av 2011. Samtidig har ikke prisingen, målt ved Pris/Inntjeningsforventninger, av Oslo Børs vært høyere på 17 år. Når kommer korreksjonen og fallet? Det spørsmålet tror jeg ingen har et godt svar på. Men vi pensjonsguttene har likevel løsningen!

OSEBX

 

Det å time markedet, altså forutsi når børsen går opp eller ned, og posisjonere seg i forhold til det, er det få om noen som klarer. Børsen svinger mye og uforutsigbart. De fleste som prøver, enten de er profesjonelle investorer, private fond aller aksjesparere, ender som regel opp med en lavere avkastning enn hva de ellers ville hatt (se f.eks. studie fra Morningstar og Andreas Anderson i Swedish Institute for Financial Research).

Figuren nedenfor viser at selv om et fonds avkastning har vært relativt bra, så har den gjennomsnittlige investor betydelig lavere avkastning.

 

Oma graf

Kilde: http://vff.no/assets/Dokumenter/2011/ChristopherTraulsen2.pdf

Vi kjøper typisk når aksjer er populært (og dyrt), og selger når aksjer er upopulært og billig. Se spesielt «inflows», altså hvor mye penger som gikk inn i fondet rett før boblen sprakk i 1999.

Det er også utrolig viktig å være investert på de «beste dagene». Figuren under viser avkastning på S&P 500, en bred børsindeks i USA. Dersom du hadde vært fullinvestert fra 1996 til 2011 ble avkastningen 7,8 %. Om du derimot på grunn av feil timing ikke var inne i markedet de 30 beste dagene blir avkastningen negativ! Om du bare tar bort de 10 beste dagene, så halveres avkastningen. Dette viser at det er ekstremt viktig å være i markedet på de beste dagene, og det er utrolig vanskelig å vite når disse kommer.

Capture

Løsningen bør være opplagt for de fleste. Over tid har du historisk fått omtrent 8 % nominell avkastning i aksjemarkedet. Det er vel ikke så verst? Dersom du er en uprofesjonell investor, hvorfor skal du du forsøke å jage det lille ekstra, når du kan tape så mye? Du unngår hele timingproblematikken ved å følge din investeringsstrategi, uavhengig av hva du tror om markedet. Mest sannsynlig tar du nemlig feil, dessverre. Sett f.eks. opp en månedlig spareavtale. Da sparer du jevnt både når kursene stiger og faller.. La pengene stå gjennom svingningene og ikke gjør noe drastisk.

Har du kort tid igjen til pensjonsalderen regner vi med at du har tatt ned din aksjeandel slik at du sover godt uansett hvordan markedet svinger seg.

2 kommentarer om “Bekymret for at fondene dine skal stupe i verdi?

    1. Snev av valueaveraging hos aksjebloggeren, vi hadde ikke forventet annet! For den jevne sparer tror vi likevel at jevnt og trutt er den riktige løsningen. Forøvrig kjekt med kjendisbesøk;-)

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s