Økonomiutdannet pensjonsgutts IPS!

Godt nyttår lojale lesere. Da håper vi den økonomiske baksmellen etter dyre julegaver, billig juleøl og tunge investeringer i fyrverkeri er over. Nå er tiden nemlig inne for å se nærmere på den yngste pensjonsguttens IPS portefølje.

I likhet med min eldre pensjonsbror så har jeg valgt indeksfond i min portefølje. Argumentasjonen for indeks fremfor aktiv er den samme, så den gjentar vi ikke her. Selv om også jeg har valgt en global eksponering, så har jeg valgt en litt ulik tilnærming. Jeg har satt sammen ulike indeksfond fra ulike regioner for å speile omtrentlig det globale aksjemarkedet. Fondene jeg valgte er USA indeks, Europa Indeks, Norden Indeks og Emerging Markets Indeks. Jeg har for enkelthetsskyld likevektet fondene. Teoretisk sett så skulle USA indeks vektet omtrent 52 %,  noe som er USA-vekten av MSCI All Country World Index, av min portefølje, og de andre tilsvarende minre.

Mange vil kanskje hevde at dette er litt unødvendig og at jeg like gjerne kunne valgt et globalt indeksfond. Men som vi har vært inne på tidligere er det viktig at investeringer skal være litt gøy, det er nemlig den beste måten å lære mer på. Derfor har jeg valgt litt ulike geografiske regioner. På den måten kan jeg enkelt sammenlikne de ulike regionene. Det skal bli litt artig å se hvilke portefølje som har vokst mest når jeg går av med pensjon. På denne måten jeg hele tiden følge med på om amerikanske børser gjør det bedre enn europeiske osv. Selvfølgelig kan jeg se dette ved ved å følge børsindeksene, men det blir noe helt annet om man er investert selv. Det mest sentrale ankepunktet mot indeksforvaltning mener vi er at det er kjedelig og at det ikke gir noe særlig insentiv til å lære seg mer. Å investere i ulike indeksfond kan være et lite steg på i riktig retning.

Et annet viktig poeng med min pensjonssparing er at investeringene er stegvise. Det er lagt inn et månedlig sparebeløp i fondene. Jeg vil ikke sette inn 40.000, som er maks årlig sparing i IPS, i starten av januar og krysse fingrene. Timingrisikoen ønsker jeg å unngå. Ved å spare mindre beløp månedlig slipper jeg å tenke på om markedet er dyrt eller billig. Jeg kjøper litt og litt uansett. Det er vi pensjonsgutter trygge på at vil lønne seg over tid.

 

 

2 kommentarer om “Økonomiutdannet pensjonsgutts IPS!

 1. Hei Thomas, så dere synes altså at utsatt skattefordel var verdt å binde pengene i så mange år. Jeg var inne på tanken selv, men valgte å la være. Kanskje neste år 😉

  PS.
  Er du på Twitter?

  Likt av 1 person

 2. Hei Christian,

  Thomas hilser hjertelig tilbake.

  Vi har begge (i samråd) vurdert det dithen at dette rentefrie lånet fra staten er for godt til å takke nei til. På samme tid er vi, slik som du tilbakeholden med å gi slipp på all fleksibilitet. Kompromisset blir derfor sparing i IPS, men ikke maksbeløpet. Ikke utenkelig at sparingen vil øke med tid og stunder!

  @ThomasOma
  @Pensjonsguttene

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s