Bufferkonto for alle!

2018 markerer nytt bloggår. Vi vil presentere en serie innlegg som tar for seg de viktigste hjørnesteinene i privatøkonomien. Spareaspekter som kan være lurt å ha på plass før en gjør store investeringer eller låser opp alle midlene dine i IPS. Når man tenker sparing er det lurt at man fordeler sparingen etter mål og hvor lang horisont en har for forbruk. Vi begynner med bufferkonto!

En bufferkonto er penger satt til side for uforutsette hendelser. Bufferkontoen skal være en ekstra trygghet for de kostnadene man ikke vet når dukker opp. Horisonten her er derfor kort, fra 1 dag til ett år. Dette får naturligvis betydning for risikoen man påtar seg i sparingen. Det er mange tanker om hvorvidt man bør ha en slik konto og hvor mye en bør spare. Pensjonsguttene har naturligvis en del tanker om dette.

En trenger ikke nødvendigvis å ha en bufferkonto bestående av penger på høyrentekonto. En kan også spare opp en buffer i boliglånet sitt som man kan refinansiere hvis det kommer overraskende regninger som rammer det løpende forbruket. Skifte av tak, nye hvitevarer, bilreperasjon og slike relativt dyre utgifter kan ramme ganske hardt på privatøkonomien. Det er derfor lurt å ta høyde for dette i sin månedelige sparing. Hvor stor buffer avhenger av flere momenter. Man kan fint kombinere buffer i bolig med en buffer på høyrentekonto.

En tur til tannlegen kan være sabla dyr i tillegg til utrivelig. Les videre under!

Tannlege

1. Livssituasjon

Er du singel og leieboer trenger du naturligvis ikke en særlig stor bufferkonto. Da er det kanskje tilstrekkelig medd 10000 kroner som kan dekke bilreperasjon eller andre sure utgifter som kommer brått på. Var det noen som sa tannlege? Er du derimot i en etableringsfase bør en gjøre en litt mer dyptpløyende analyse. Er huset ditt gammelt, bilen din slitt, hvitevarene oppnådd best før dato og du har barnerommet fullt i barn? Da bør en ta høyde for dette i sin månedlige sparing og sette til side midler som kan dekke ubehagelige overraskelser.

2. Forsikringer

En gjennomgang av forsikringsvilkår er lurt og vil avgjøre hvor stor buffer du trenger. Har du fullkasko på bil? Dekker husforsikringen vannlekkasjer og andre festlige overraskelser? Bufferkontoens størrelse kan justeres avhengig av hvor god forsikringsdekning man har.

3. Gjeldssituasjon

I disse dager synker verdien på våre boliger. Det medfører at banken i mindre grad er villig til å øke belåningen din for å dekke uforutsette utgifter og det vil kanskje medføre høyere rente. Spareøkonomer flest anbefaler at man fort betaler ned gjelden til 60 – 75 % av boligens verdi slik at man har handlingsrom med banken. Disse kalkulasjonene må du gjøre basert på dagens situasjon og ikke legge til grunn at boligen din er verdt 4- 8 % mer i 2018 enn den var i 2015. Sannheten er nok at den er blitt redusert i dette tidsrommet. Særlig hvis du bor i Bergen eller Oslo. Dette må du ta høyde for når du vurderer hvor mye midler du tror du kan låne av banken i tilfelle rottefelle.

Den eldste pensjonsgutten er den største supporteren av bufferkonto. Han innehar også den eldste boligen som stadig overrasker med kjekke utgiftsposter som spretter ut av ingenting. Undertegnede foretrekker derfor å ha en bufferkonto på 2-3 nettolønninger. Hvor mye du faktisk velger å ha er opp til deg, men en solid buffer kan hjelpe på nattesøvnen.

SÅ er det valg av sparekonto. Man skal selvsagt ikke sette pengene på en konto med dårlig rente. Rune Pedersen og teamet i smarte penger er behjelpelige. Plott inn noen summer og forslag med gode renter kommer opp.

Noen av bankene er litt tungvinte og har begrensninger på antall uttak i året, men langt fra alle. Noen av alternativene er opprettet på få minutter ved hjelp av bank id. Husk å forsikre deg om at banken har statlig bankgaranti eller i det minste EUgaranti. Da er summer fra 900 000 (EU) til 2000 000(NOR) sikret av bankenes garantifond, dersom banken skulle gå under. Bankene som tilbyr de beste rentene er ofte banker som livnærer seg på kredittkortlån, skumle greier med andre ord!

Som med annen type sparing kan man fint opprette et månedlig trekk. Følger en litt med kan en avslutte dette når beløpet er stort nok til at nattesøvnen er upåvirket av kortsiktig frykt:-)

Lykke til med sparingen og del gjerne med økonomisk uforstandige venner!

2 kommentarer om “Bufferkonto for alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s