Rådgivning av en robot?

Robotics er blitt et av de moderne buzzwordsene og nå kommer dette også til investeringsverden. I alle år har investeringsråd blitt gitt av rådgivere i banker og andre finansinstitusjoner, hovedsakelig til mer velstående privatpersoner. Men kan virkelig roboter være til hjelp for Kari og Ola Nordmann når penger skal investeres?

Hva er Robo-advice?

Robo-rådgivere er en type finansielle rådgivere som gir investeringsrådgivning eller forvaltningstjenester digitalt med lite menneskelig innblanding. De gir råd basert på matematiske algoritmer. Algoritmer er et fancy ord for regneregler. Et program vil benytte seg av algoritmen for å allokere, forvalte og optimere kundens penger. Den vil foreta både allokering til ulike aktivaklasser og seleksjon av investeringer innenfor aktivaklassen. Typisk blir det foretatt investeringer i to aktivaklasser (aksjer og renter), mens det i stor grad benyttes ETFer (Børshandlede fond) som investeringsinstrument.

Kunder må ved oppstart av et kundeforhold fylle ut et spørreskjema der de besvarer en rekke spørsmål. Dette vil danne basis for risikoapetitt og mål for sparingen. Verktøyene som brukes av roboten skiller seg lite fra tradisjonell porteføljeforvaltning. Det er tradisjonell porteføljeteori som ligger til grunn også her. Hovedforskjellen ligger i distribusjon og skalerbarhet. Kostnaden og tidsbruken blir i denne modellen lavere. På denne måten kan også mindre (middelklasse) investorer få tilgang til investeringsrådgivning, som tidligere kun har vært tilgjengelig for mer velstående privatpersoner. Minimumsinvesteringen i USA er hos enkelt så lav som $500. Kostnaden varierer fra 0,2 % til 1,0 %. Mens tradisjonelle investeringsrådgivere har tatt godt over 1 % i amerikanske markedet.

Størst utbredelse i USA

Robo-rådgivere er i sterk vekst i finansbransjen i USA. Deloitte spår at den finansielle robotrådgivningsindustrien i USA vil ha mellom 5.000 og 7.000 milliarder dollar under forvaltning innen 2025. Per oktober 2017 har robo-rådgivere ca. $224 mrd. i AUM. Uavhengige rådgivere som Betterment og Wealthfront har fått flere hundretusener av investorer til å plassere penger hos dem til en lavere kostnad enn menneskelige rådgivere. De store selskapene henger seg nå på. Morgan Stanley lanserer nå Access Investing. Målkunder er unge personer i rike familier. Innenfor robotrådgivning er det ifølge Deloitte såkalte «millenials», personer født fra 1980 til tidlig på 2000-tallet, som vil være den dominerende kunden i 2025.

Tabellen nedenfor beskriver de største selskapene innenfor dette markedet.

Roboter

Case-study: Hvordan gjør Betterment det i praksis?

Betterment er i dag en uavhengig investeringsrådgiver basert i USA og har i dag ca. 270.000 kunder. For å bli kunde må man ha en amerikansk postadresse. På deres hjemmeside finner man det meste av informasjon om hvordan de håndterer sine kundeporteføljer. De er veldig åpne om sin strategi og filosofi.

For å bli kunde starter det med at du svarer på noen enkle spørsmål:

Spørsmål 2

 

På bakgrunn av din svare vil algoritmen beregne din aksje og renteallokering. Den viktigste inputen er hvilket mål du har og hvor gammel du er. Jo lengre tidshorisont du har, jo høyere aksjeandel vil du ha. Tabellen under viser de ulike sparemålene og hvordan porteføljen er allokert.

Robot 2

Videre vil algoritmen investere i de ulike underliggende aksje og renteinvesteringene. Her brukes det ETFer.

Deretter vil porteføljen løpende vedlikeholdes og rebalanseres, i takt med at du kommer nærmere ditt mål samt at de ulike aktivaene vil ha kursvariasjoner. Den enkelte kunde behøver derfor ikke å tenke noe mer på hvordan midlene er investert. Alt vil ivaretas av Betterment. Den løpende rebalanseringen er hovedårsaken til at det investeres i ETFer. Børsnoterte fond er svært likvidide og har samme oppgjørstid. Dette gjør det enkelt for Betterment å håndtere mange kunder og mange handler. Videre er kostnaden ved å handle ETFer svært lav.

Som kunde kan man logge seg inn på «min side» og følge porteføljeutviklingen. Som kunde har man mulighet til å opprette flere porteføljer, disse inndeles etter de ulike målene dine for sparing. På denne måten kan man skille sparing til pensjon fra sparing til hus.

Løp og kjøp eller?

For mange nordmenn kan dette produktet være en rimelig og hensiktsmessig hjelp til å plassere pengene fornuftig. Det å få hjelp til å gjøre kloke valg er lurt for mange. Foreløpig er dette lite utbredt i Norge, så det er ikke like lett å få dette til. Men vi er helt sikre på at dette kommer mer etter hvert. Så her er det bare å følge med!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s