Hvor skal renten?

Oppgang i de lange rentene har fått skylden for nedgangen på børsene i forrige uke. Den verste uken for amerikanske aksjer på to år. Hvor skal renten videre? Og hva er «normalrenten»?

Det er egentlig feil å omtale renten i entall, renter kan være så mangt. For å starte med den store verden så ser vi at «alle renters mor» den amerikanske 10-årige statsrenten har steget med 45 basispunkter (0,45 %-poeng) hittil i år. Den står nå i ca. 2,85 %. Oppgangen skyldes kort og godt at den amerikanske (og verdensøkonomien) for øvrig kjører for full fart og inflasjonen forventes å øke.

Her hjemme i Norge blir vi påvirket ettersom norske renter følger utenlandske renter tett. Den norske 10-årige statsrenten har steget med 30 basispunkter til 1,91 %. Samtidig ser vi at 3-måneders NiBOR som indikerer basisen for boliglånsrenten er omtrent uendret på 0,86 %. Vi og de aller fleste (andre) økonomiske eksperter der ute er mener at renten skal sakte men sikkert opp. Norges Banks rentebane indikerer at renten skal opp 1 gang i 2018 til 0,75 % og videre til 1,75 % i løpet av 2020. Hva som er normalrenten er ikke helt godt å si, men den er i hvert fall høyere enn den er i dag. Men trolig også en god del lavere enn rentene på tidlig 90-tallet. Da hadde vi en boliglånsrente på over 15 %!

Så hva betyr de økte rentene for deg som pensjonssparer? Jo, det får en masse konsekvenser. For det første må du belage deg på en høyere boliglånsrente, hvis du har flytende rente som de fleste nordmenn har. Dette må alle være forberedt på. For det andre så kan renten på dine innskudd og obligasjonsfond bli høyere. Det vil jo være ålreit å få en rente som er høyere enn inflasjonen! Når det gjelder aksjeinvesteringene dine så kan dette slå litt ulikt. Høyere renter er bra for aksjemarkedet fordi at det indikerer høyere økonomisk vekst og inflasjon. På den andre side kan aksjer falle i verdi som følge av at renteinvesteringer blir relativt sett mer attraktive. Dette kan lede investorer over fra aksjer og inn i renter, noe som vil senke aksjekursene. Samtidig vil høyere renter på sikt legge en demper på økonomiens og selskapenes vekst som følge av høyere finansieringskostnader. Dette kan medføre lavere inntjeningsforventninger og dermed lavere aksjekurser. Det betyr imidlertid ikke at vi mener at du bør selge alle aksjene dine. Som vi har argumentert for tidligere: vær tro mot din langsiktige strategi, og ikke forsøk å time disse bevegelsene.

5 kommentarer om “Hvor skal renten?

    1. Pensjonsguttene har i tidligere innlegg forklart hvordan man skal selge ned sine aksjefond. Tilnærmingen til salg bør være lik som kjøp. Ikke ta ut alt på en gang, men porsjoner det ut over tid. Da sikrer man seg mot at man blir rammet overdrevent hardt av børsens naturlige svingninger. Sparer man til pensjon eller til hytte om ti år skal man helst overse sike svingninger som vi i dag ser. Det er svært vanskelig å time markedets bevegelser, derfor bør en heller forholde seg rolig. Hvis en mister nattesøvnen av disse svingningene må en vurdere om man på sikt ikke skal spare på en sikrere måte. Nattesøvn skal ikke undervurderes. Nedbetaling av gjeld eller høyrentekonto er fine alternativer for de mørkeredde. Selv fortsetter pensjonsguttene ufortrødent med sine månedlige sparing. En av pensjonsguttene forsøker sågar å spare litt ekstra. Hvorfor ikke handle litt ekstra når det er billig? Det gjør vi jo når det er tilbud på candy king, og det er jeg sikker på at du kan kjenne deg igjen i.

      Du spør om man skal sitte på eller beholde ferieboligen ved nedgang i aksjemarkedet. Du mener nok beholde eller selge? Vi har ikke nok kjennskap eller ønske om å rådgi om fritidsboliger i all offentlighet (privat synser vi som fxxx). Det man generelt kan si er at hvis nedgangen på børsen blir langvarig kan det medføre at folk blir mer konservative i sin pengebruk (økt sparing) og derav ferierer billigere. Det kan naturligvis påvirke hushaier. Imidlertid er sysselsetningen for tiden svært høy og fra offentlig hold er det ventet en marginal lønnsvekst i år. Det kan gi folk mer å rutte med, såfremt de da ikke sparer litt ekstra i påvente av rentestigning:-)

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s