Hvordan går det med huslånet ditt?

Dette er del II i vår serie om privatøkonomiens hjørnesteiner. I del I tok vi for oss bufferkonto, mens forrige ukes innlegg om renteutviklingen markerer en fin inngang til dette innlegget som tar for seg boliggjeld. I denne sammenheng snakker vi om primærbolig.

Sparing ved å nedbetale boliglån gir deg muligheter både på kort og lang sikt. Det er derfor vanskelig å spikre noen fast horisont for denne sparingen. Dette er imidlertid noe alle bør tenke gjennom. Sparer en mye her kan en kanskje finansiere drømmehytten gjennom egen bolig om 10-15 år?

Boliglån muliggjør for de aller fleste å kjøpe egen bopel. Ved kjøp av bolig stiller bankene krav til egenkapital. Dette innebærer at man selv må bringe til torgs 15 % av kjøpesummen. I tillegg kommer utgifter til dokumentavgift, noe som alltid er lurt å huske. For de fleste av dere er dette en opptråkket sti, så hvorfor maser pensjonsguttene nå om huslånet ditt?

piggy-bank-1595992_960_720

Den viktigste grunnen er naturligvis at nedbetaling av boliggjeld er en viktig spareform og en essensiell del av privatøkonomien i de aller fleste husholdninger. Ved å nedbetale huslånet ditt sparer du risikofritt. I tillegg vil bankene kunne refinansiere ditt boliglån dersom det oppstår plutselig behov for penger. Bilkjøp, oppussing eller andre store utgiftsposter kan være greit å ta via refinansiering, men da må man sørge for at man har nedbetalt tilstrekkelig slik at bankene er villige. Spareøkonomer som Hallgeir Kvadsheim anbefaler ofte at man relativt hurtig betaler ned sitt boliglån til 60 – 75 % av estimert boligverdi. Dette er nettopp med tanke på at man skal ha et større armslag i sin privatøkonomi. Så hvordan kan man intensivere nedbetalingen av sitt boliglån?

De aller fleste velger lang nedbetalingstid når de kjøper bolig. 25 eller 30 års nedbetalingstid gir deg behagelige månedlige beløp, men medfører samtidig at opparbeidingen av buffer i bolig går veldig sakte. I tillegg har man lite mulighet til å tilpasse seg dersom renten skulle stige fortere enn forventet. Pensjonsguttene anbefaler derfor at man anvender en nedbetalingskalkulator og gjør en vurdering opp mot annen sparing hva en har råd til. Har en akkurat etablert seg med første bolig anbefaler vi at man fokuserer litt ekstra på nedbetaling av huslånet.

Pensjonsguttene praktiserer litt ulik nedbetalingsstrategi. Finansakrobaten liker gjerne å betale ned litt ekstra i bolker, når anledningen byr seg. Amatøren foretrekker et ekstra månedlig trekk. Dette trekket er pr. dags dato beleielig nok tilsvarende en rentestigning på 1.25 % (Som er ca forventet nivå for 2021). På den måten kan jeg redusere nedbetalingene uten at dette påvirker husholdningens hverdagsøkonomi.

Vi anbefaler derfor at man tar en ekstra titt på huslånet sitt. Har en penger til overs og relativt høyt boliglån kan en kontakte sin bank og justere nedbetalingene deretter.

Vel spart!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s