Passiv vs. Aktiv forvaltning

I mange tidligere innlegg har vi argumentert for billig passiv (indeksnær) istedenfor dyr aktiv forvaltning for private investorer som oss selv. I dette innlegget skal vi ikke gå enda dypere inn i den diskusjonen, men se litt på hva investorer faktisk gjør. Og konklusjonen er at stadig flere nå går inn i indeksfond. Dette gjelder også i Norge, det er en del å gå på, men vi er likevel foran Sverige.

Figuren til venstre nedenfor viser utviklingen i aktive og passive aksjefond i Norge. Som vi ser er andelen passive fond på vei oppover og omtrent doblet seg på 10 år. Andelen passiv utgjør nå omtrent 23 %, mot ca. 16 % i Sverige! I Norge er det interessant å observere at det er de proffe (institusjonelle kundene som typisk er forsikringsselskap, pensjonskasser, kommuner, stiftelser eller aksjeselskap) og ikke privatkunder (Retail) som leder an her, se figurene til høyre. Institusjonelle kunder har hele 36 % i indeksfond, mot snaue 10 % hos private kunder. Det er egentlig et paradoks ettersom institusjonelle kunder får aktiv forvaltning vesentlig billigere enn private. Innenfor passiv forvaltning får både institusjonelle og private kunder rimelig forvaltning uansett, selv om det også er forskjeller her.

Det amerikanske markedet har kommet lengst med omtrent 29 % andel for passive ifølge Moody’s. Europa og Asia henger etter, her er andelen kun 5-15 %. Moody’s mener også at passive fond vil passere aktive fond en gang mellom 2021 og 2024 i det amerikanske markedet. Se figuren nedenfor.

ja

De amerikanske aktive fondene har opplevd en negativ flyt ut siden 2007, mens passive fond har vokst. En interessant trend er at såkalte smart-Beta fond ser en stor vekst. Dette kommer til å bli egen en blogpost om dette senere. Men kort fortalt er dette indeksprodukter som bruker faktorer (for eksempel Verdi, momentum, store/små selskaper, vekst etc.) utover tradisjonell markedsverdivekting i sin kvantitative forvaltningsmodell.

Vi kan konkludere med at indeksfond har kommet fra en svært liten markedsandel til å kunne passere aktive fond om noen år. Det er få tegn til at denne trenden ikke skal kunne fortsette.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s