Nå stiger boliglånsrenta – What to do?

Da har Mr. Olsen hevet rentebanen og gir alle som sitter nedsyltet i gjeld en kalddusj. Fra en sannsynlig renteheving nærmere jul varsles det nå at styringsrenten skal heves 0.25 % allerede i september. Det er naturlig å forvente at boliglånsrenten vil stige i ca samme takt. Det er forventet ytterligere renteøkninger i årene som kommer og signalene tilsier at man kan forvente at boliglånsrenten er opp 1.25 – 1.5 % ved utgangen av 2021. Du kan lese mer om pensjonsguttenes tanker her.

Mister du nattesøvnen av slike nyheter? I så fall finnes det medisin. Det er fremdeles billig med fastrente. Dette lønner seg sjeldent økonomisk, men denne forsikringen er i dag fremdeles billig. Hvis din privatøkonomi ikke tåler en renteøkning på 1.5 % er det kanskje ikke så ille å binde renten på ca 3 % over ti år eller 2.7 % over fem?

(Innlegget fortsetter under dette oppløftende bildet av knokepoker)

action-2277292_1920

Gjør dine kalkulasjoner. Har du i dag boliglånsrente på effektive 2.1 % betaler du årlig 63000 kroner forutsatt lånebeløp på 3MNOK. Stiger denne med 1.5 % vil utgiftene dine være 108000 kroner. Tåler privatøkonomien din det?

Våre venner i smarte penger en fin oversikt over tilbydere av fastrentelån og deres betingelser. Bankene ønsker flere kunder og det er enkelt å få et slikt tilbud i postkassen. Hvis du mister nattesøvnen av utsikter om et rentefjell i horisonten kan dette være en fin løsning for deg.

Den eldste pensjonsgutten har allerede bundet renten for deler av hans og hans pensjonsfrues boliglån, den andre pensjonsgutten teller på fastrenteknappene.

Vel lånt!

P.s

Justeringen av rentebanen medfører en styrking av kronen. Vi kan derfor forvente en noe billigere sommerferie i år. I alle fall hvis du reiser Euro eller Dollarland.

5 kommentarer om “Nå stiger boliglånsrenta – What to do?

    1. Snikreklame som du er viden kjent for er vel det billigste alternativet. En rådyr reklame på forsiden vil nok lønne seg i det lange løp. Kontakt gjerne medieansvarlig pensjonsgutt for mer informasjon om annonsering.
      Enn så lenge gir varselet om rentestigning en kronestyrkelse. Dette medfører at utgifter til boliglånsrenten stiger, mens ferien blir billigere. Tar du betalt i Euro vil de to effektene virke mot hverandre. Det er også klart at kronestyrkelsen gjør de øvrige ferieutgiftene for oppholdet rimeligere. Manchegoen er i dag 3 – 5 % billigere enn den var på samme tidspunkt i fjor. Enn så lenge ville jeg ikke vært veldig bekymret for at dette endrer ferievanene til sydenglade nordmenn. Skulle Mr. Olsens “worst case” scenarioer om en boliglånsrente i 6 % ila. 2020 slå til tror jeg utleiemarkedet vil bli påvirket. Da må nok flere husholdninger knipe inn på feriebudsjettene.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s