IPS fyller snart 1 år!

Nå er det snart 12 måneder siden IPSkontoen ble et pensjonsalternativ for oss private sparere. Pensjonsguttene benyttet begge muligheten til å åpne egne kontoer i denne ordningen, men sparebeløpene er ikke de største. Enn så lenge. Som med andre spareformer må man vurdere IPS opp mot huslån, bufferkonto og annen sparing med lang eller mellomlang horisont.

Profesjonelle aktører har delte meningen om denne spareordningen. Vi har selv skrevet litt om fordeler og ulemper på bloggen med link til en meget dyktig skribent. Den største nedsiden ved IPSkontoen er selve bindingstiden. Det kan føles feil å binde pengene i 35 år når man har utestående fakturaer til bleier, strøm og lørdagsgodt i køen. På samme tid kan man bite seg merke i at mange finansaktører mener man bør sette av så mye som 10 % av sin inntekt til pensjon. Dette er ikke ensbetydende med at man skal sette disse pengene på IPS, men kanskje noen % bør settes til side i denne ordningen?

Pensjonsguttene har stor forståelse for at man ønsker å kunne disponere sparepengene sine fritt. Men har man litt fleksibilitet i privatøkonomien sin anbefaler vi at man vurderer IPS. En lang sparehorisont (bindingstid) kombinert med et bredt globalt indeksfond vil medføre at pengene dine vil trives og gro frem til arbeidsskoene parkeres for godt. Det faktum at pengene er underlagt binding er kanskje også en fordel for de av oss som er impulsive.

Tenker du på pensjon? Sparer du spesifikt til pensjon? Hiv noen hundrelapper i en IPS da vel. Så kan dere takke oss om 40 år. Smarte penger har laget en lønnsomhetskalkulator man leke seg litt med på fritiden. Den finner du her.

Vel spart!

banking business checklist commerce
Photo by Pixabay on Pexels.com

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s