Rentespøkelset – Hva kan man gjøre?

Som du sikkert har fått med deg hevet Norges Bank styringsrenten i september. Dette har allerede medført at de fleste bankene har hevet sine boliglånsrenter ut til sine kunder. Dette betyr igjen at du rimelig snart må betale litt ekstra på huslånet. Her kommer vi med litt renteinformasjon samt noen tips til hva du kan gjøre dersom din bank har gitt deg den sure meldingen om heving.

Hvor skal renten?

Dette har vi i Penspar skrevet om i dette blogginnlegget. Hvis vi skal tro hva Øystein Olsen og mannskapet hans i Norges Bank signaliserer kan vi forvente oss dyrere lån de neste årene. Det vil jevnt og trutt komme rentehevinger og ifølge Mr. Olsens egne prognoser kan vi forvente en styringsrente på om lag 2 % i 2021. Dette medfører at de fleste vil betale et sted mellom 3.5 og 4 % på sine boliglån. Ca 1.5 % opp fra dagens nivå. Dette innebærer en økning årlig på 15000 kroner per million man har i lån i året, eller 1250 kroner måneden. Et typisk boliglån på 3 millioner vil således koste deg 45000 mer i året, eller 3750 mer i måneden. Man får naturligvis skattefradrag for gjeldsrenter så regnestykket blir noe hyggeligere når regnskapet skal gjøres opp.

Er du like lite imponert som denne damen vi fant på Pixabay? Les videre.

Lite imponert

Hva kan du gjøre?

Bankene er pliktig å varsle deg om rentehevinger. Du har sannsynligvis fått brev i din nettbank allerede. Les dette brevet nøye og se hva din nye rente blir. Såfremt denne ikke er uforandret eller har gått ned bør du sende din bankkontakt en surmaget epost som etterspør hvorfor nettopp du skal belemres med dette uhellet. Er du villig til å investere litt mer tid kan du hente inn tilbud fra konkurrerende banker. Det skader aldri å klage litt!

For de av dere som allerede synes lommeboken begynner å tynnes kan vi anbefale dette gamle innlegget som sier litt om fastrente.

 

Vel spart!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s