Gjeldsregisteret og hvordan dette vil påvirke deg

Som nevnt i gårsdagens julespesial vil det i 2019 innføres gjeldsregister. Frem til nå har bankenes vurdering av utlån vært basert på eller begrenset av gjeld med sikkerhet. Man har selv måtte oppgi forbrukslån. Lån med sikkerhet kan de skaffe innsyn i via grunnbøker og løsøreregisteret og man kan vanskelig skjule dette. Ved innføringen av gjeldsregisteret vil bankene nå også kunne få oversikt over usikret forbruksgjeld.

Dette er positivt da det gir bankene større innsyn i den potensielle låntakers gjeldssituasjon og potensial. Da kan de låne penger med større visshet om betjeningsevne. Det kan imidlertid påvirke din mulighet til huskjøp.

Hvorfor vil dette påvirke deg? Hvis du har tenkt å kjøpe hus i løpet av 2019 eller senere vil gjeldsregisteret kunne begrense dine lånemuligheter. Det er i dag begrensninger i hvor mye bankene kan låne (15% egenkapital og maksimalt 5x inntekt). Hvis du har neven full av kredittkort og hundretusenvis i kredittgrense vil dette i gjeldsregisteret fremstå som gjeld selv om du har nedbetalte kort. Det kan derfor være lurt å ta en gjennomgang av kortstokken før nyttår hvis man tenker huskjøp i nærmeste fremtid!

Lykke til med klipping av kredittkort og husk å fortelle banken at kortet skal avsluttes!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s