Får vi samlet all pensjon på ett sted?

Pensjonsguttene er stor tilhenger av å gjøre pensjonssparing enklere og mer oversiktlig, og ikke minstbilligere. Det kan nå bli en realitet når regjeringen nå foreslår opprettelse av en pensjonskonto som følger arbeidstaker. Da vil all din pensjonssparing bli samlet på et sted. I tillegg foreslår regjeringen at arbeidstakere skal få rett til å ta med seg sin pensjon selv om man har vært ansatt i mindre enn 12 måneder. Det hadde vært årets julegave for alle de 1,4 millioner ansatte i privat sektor!

Innskuddsordningen i privat sektor har blitt veldig uoversiktlig for mange. Dessverre også fordi at interessen for pensjon er lav. Hver gang du skifter jobb lukkes sparingen fra forrige arbeidsgiver og du får pengene dine overført til et pensjonskapitalbevis. Du får deretter en ny innskuddsordning hos ny arbeidsgiver. Dette har gjort at antallet pensjonskapitalbevis har økt kraftig, og det er dessverre
mange små pensjonskapitalbevis liggende rundt om hos ulike leverandører. Dette blir dyrt og dårlig. Dette fordi at det er arbeidstaker som må betale kostnader til administrasjon og forvaltning av disse pensjonsmidlene. Mens det i aktive innskuddsordninger er arbeidsgiver som dekker disse kostnadene. Du kan samle dine pensjonskapitalbevis i dag, men det er det dessverre få som har gjort.
Regjeringen foreslår nå at all din pensjonssparing kan samles i arbeidsgivers pensjonsordning. Du må dessverre betale for forvaltning av den delen av pensjonsmidler som kommer fra tidligere opptjening. Men du får en vesentlig bedre oversikt over din pensjonssparing, og du vil kunne få redusert dine administrasjonsgebyr. Det er også foreslått at vil få mulighet til å velge leverandør selv. Det er imidlertid en del uavklarte spørsmål om administrasjon og kostnadsfordeling dersom du skal
gjøre det selv. Regjeringen foreslår at arbeidstakere skal ha rett til å få med seg sin opptjente pensjon, uansett lengden på arbeidsforholdet. Dette gir bedre pensjonsopptjening for arbeidstakere med korte ansettelsesforhold, sier finansministeren. Vi applauderer forslaget, selv om NHO og andre
arbeidsgiverorganisasjoner er imot.

Forslaget sendes nå over til Stortinget for behandling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s