Hvorfor betaler du så mye skatt?

Vi har passert halvtårsmerket for 2019. Da er tiden inne for en rask sjekk av ens privatfinanser. Hva er er bedre enn å bruke 30 minutter av ferien på å skaffe deg en liten oversikt over tingenes tilstand? Sjeleroen alene er verdt en halv månedslønn.

Det er en kjensgjerning at veldig mange betaler for mye i skatt for så å få tilbake disse pengene påfølgende år i skatteoppgjøret. Dette er en form for sparing som gir særdeles dårlig avkastning. Årets skatteutbetaling gav en rente på 0,59 % på de pengene staten skylder deg. Hadde du hatt disse pengene stående på en av disse kontoene hadde du mangedoblet renteinntektene dine. Hadde du vært litt vågal og spart i aksjer hadde du fått en ytterligere økning i avkastningen din. Vi snakker hundrevis om ikke tusenvis av kroner som går tapt.

Så hva skal du gjøre for å sjekke om du kan nedjustere skatten din? Utgangspunktet er skatteetatens lettfattelige kalkulator. Finner du frem din siste lønnslipp er det bare å plotte inn inntektene dine. Får du med ca. beløp på gjeldsrenter, studielån etc. så har du et veldig godt utgangspunkt. Husk også at man får flere forskjellige avdrag. Vi lister opp de vanligste for barnefamilier og pensparere under. De mest åpenbare finner du allerede i kalkulatoren.

Post

  • 1.5.1 BSU
  • 3.2.11 Fagforeningskontigent
  • 3.3.5 IPS (!)
  • 3.2.10 Foreldrefradrag – utgifter til pass av barn
  • 3.3.7 Gave til frivillig organisasjon

fake-4319002_1920

Viser det seg at du så langt har betalt for mye skatt kan du enkelt justere dette her.

Så hva skal du bruke disse pengene til? Det er selvfølgelig ikke lurt å bruke disse til økt forbruk. Da kunne like gjerne staten fått låne pengene av deg til en elendig rente. Den smarte leser velger selvfølgelig en av de følgende alternativer.

  1. Vi forutsetter at BSUen din allerede er fylt. Den har alltid førsteprioritet!
  2. Øke sparing i aksjefond (ASK)
  3. Øke sparing i IPS (Gir ytterligere skattefradrag og mer penger til gode)
  4. Øke nedbetaling av boliglån (Risikofritt og vesentlig gunstigere enn å overbetale)
  5. Putte pengene på en god høyrentekonto. Bufferkonto er aldri feil så lenge renten er god.

Håper dette er til hjelp og at du bruker noen minutter av sommerferien til en gjennomgang av dine finanser!

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s