Hvordan investere fornuftig?

Sommeren er en tid for å lese eller (mer moderne) å høre på bøker. Audible er en fantastisk lydbok-app som kan anbefales. «The Little Book of Common Sense Investing» skrevet av John Bogle er fin sommerlektyre. John Bogle er «indeksfondenes» far og grunnlegger av Vanguard som er verdens største leverandør av verdipapirfond. Gjennom hans fond har utallige kunder fått tilgang til billige aksjefond på tider hvor overprisede fondsløsninger var regelen. Følger du rådene til Mr. Bogle beskrevet i hans bok så kan vi garantere at utlegget for boken vil tilbakebetales. For de som ikke orker å lese / høre hans bok så har vi oppsummert noen gode tips som han kommer med nedenfor.

Book

Aviser, finansanalytikere og andre forståsegpåere kommer stadig med råd om hva du bør gjøre med investeringene dine til enhver tid. Kjennetegnet for de fleste er et ønske om oppmerksomhet og skape inntjening for sine bedrift. Enten det er å selge aviser, aksjer eller andre finansielle produkter. De er dessverre ikke opptatt av deg og ditt beste. Det er heldigvis pensjonsguttene, så her deler vi Mr. Bogles tips med dere.

Om å spare til fremtiden:

Tid er penger. Det å ikke spare/investere gjør deg garantert til å ikke akkumulere verdier og sikre deg en finansiell fremtid. Rentes-rente effekten er et mirakel! Derfor må du komme i gang, jo før jo bedre.

Om kostnadskontroll:

Din netto inntjening på dine investeringer er så enkelt som brutto inntjening fratrukket kostnader. Det er faktisk bare dine kostnader som du kjenner til på investeringstidspunktet. Derfor skal du minimere kostnadene. Det gjør du ved å identifisere billige investeringsprodukter (som indeksfond) og unngår unødvendige kjøp/salg. «Don’t do something, just stand there»!

Om risikotaking.

No pain, no gain! Den største risikoen du tar er langsiktig risiko ved å ikke investere pengene dine der de gir god langsiktig avkastning, ikke kortsiktig svingningsrisiko.

Om markedene

Ikke tro at du vet eller forstår noe mer enn markedet. Det gjør få om noen. Om du tilfeldigvis gjør en kule i en spekulativ aksje er mest sannsynlig bare flaks.

Om standhaftighet.

Uansett hva som skjer, så hold deg til planen din. Tålmodighet og konsistens er noe av det mest verdifulle for en intelligent investor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s