Status IPS

For våre pensjonsoppdaterte lesere har det sikkert vært noen forvirrende år. Da IPS 2.0 ble lansert for nesten to år siden mente vi at dette var en gavepakke til den bevisste pensjonssparer. Her kom det altså et produkt som gir deg et rentefritt lån fra staten (man får skattefradrag året etter at pengene er satt inn, disse skattlegges så ved uttak) som gir avkastning i alle årene frem til du blir pensjonist. Det var imidlertid ikke alle som var like begeistret for dette nye produktet. De ulike bankene og tilbyderne av produktet er naturligvis veldig begeistret. De får slått klørne sine i pengene dine og du får dem først gradvis ut når pensjonsalderen begynner. For de som ønsker et balansert inntrykk anbefaler vi denne gamle slageren fra Eivind Berg.

Vi er fremdeles begeistrede tilhengere av dette produktet. Det er imidlertid viktig at man bruker den riktig. IPS bør kun være en liten del av din sparing. Dette skal ikke gå på bekostning av nedbetaling av hus og kredittgjeld(!?), ei heller opparbeiding av bufferkonto. Vi har derfor laget en liten prioriteringsliste til våre kjære lesere. Husk at disse bør kombineres. Summene kan godt styres etter prioriteringslisten. Når bufferkontoen er på et behagelig nivå kan denne omprioriteres.

  1. Nedbetale kredittgjeld. Dyrest først. (dette har ikke dere)
  2. Nedbetale boliglån.
  3. Bufferkonto til uforutsette utgifter.
  4. Fondssparing med horisont 5 – 15 år.
  5. IPS

Begge pensjonsguttene har relativt beskjedne månedlige innskudd på sine IPSkontoer. Ved årslutt gjør vi opp året og dersom det er frie midler vurderer vi gjerne et lite ekstrainnskudd. Man bør ha en litt etablert økonomi før man øker innskuddene på IPS. Man må eksempelvis kunne tåle de stadige renteøkningene. En bør ha en opparbeidet bufferkonto og fondssparingen med mellomlang horisont bør være en del av din sparemix. Uavhengig av dette gjør det ingenting å starte i det små. 200 kroner vil de fleste knapt merke. Skulle derimot 200 kroner gi deg en sviende følelse i portemoneen så anbefaler vi deg å utsette denne type sparing.

 

Vel spart!

 

 

En kommentar om “Status IPS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s