Negative renter – få betalt av banken??

Det er ikke lenger absurd å tro at norske statsrenter kan bli negative. Tidligere i august falt tysk 30-årig statsrente under 0 noe som medførte at hele den tyske statsrentekurven er under null. Samtidig opplever våre naboer i Sverige og Danmark negative renter på sin statsgjeld. Private låntagere i våre naboland opplever boliglånsrenter på rundt 1 %, noe som er historisk lavt.

Hvordan får dette betydning for meg spør du?

Negative renter har vokst i omfang de seneste årene. Totalt har obligasjoner med en verdi på ca. USD 15 billioner (15 000 000 000 000!!) negativ rente, ifølge Bloomberg. Det betyr at de som tar opp lån får betalt for å gjøre det. Samtidig vil de som låner ut penger, eller kjøper en obligasjon, være garantert å få mindre tilbake i nominell termer når lånet går til forfall og skal gjøres opp. Det snur opp-ned på konvensjonelt tankesett rundt det å låne / spare. For bare ti år siden var tanken på negative renter mer eller mindre ikke eksisterende. Dette aktualiserer seg nå i Danmark som du kan lese om i Dagens næringsliv.

Skjermbilde

Hva stå bak de negative rentene? Mange skylder på sentralbankene for å presse ned rentene ved å sette styringsrentene under null og samtidig kjøre programmer med kvantitative lettelser. Men dette er snarere et symptom på de fundamentale årsakene til lave og negative renter. De to viktigste er demografi og teknologi. Ny teknologi sørger for kapitalbesparelser og er rimeligere enn tidligere, og vil i sum redusere behovet for investeringer.

Demografiske endringer har medført økt levealder. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder for barn født i 2018 hhv. 81 år for gutter og 84,5 år for jenter. For 40 år siden (1978) var tallet hhv.  72,4 år og 78,6 år. Økt forventet levealder øker behovet for sparing. Tilbake i tid når folk døde ved en lavere alder var behovet for konsum i dag, relativt til senere høyere enn det er i dag. Flere og flere velger nå å spare, for å sikre seg en god alderdom.

Så langt har ikke fenomenet med negative renter truffet Norge. Men det kan være et spørsmål om tid.

Kilde: Bloomberg.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s