Børsuro – Avisene skriker SELG!

Hvordan forholde seg når avisoverskriftene skriker «SELG»!

Aksjemarkedene verden over har falt kraftig de siste dagene. Oslo Børs hovedindeks stod i 817,93 ved slutten av torsdag 15. august. Dette er 13,5 % under «all-time-high» fra september 2018 og 8,5 % under årets topp fra april. Årsaken til den svake utviklingen skyldes frykt for resesjon, drevet frem av negative konsekvenser av handelskrigen og svak vekst i Europa. Den amerikanske rentekurven har nå invertert. Dette innebærer at korte renter er høyere enn lange renter. Normalt sett er rentekurven stigende og lange renter er høyere enn korte. Hver gang rentekurven har invertert de siste 50 årene har en resesjon kommet innen et par år. Kun én gang har signalet vist seg å være falsk alarm. Det kan være gode forklaringer til hvorfor det er annerledes denne gangen, men mange investorer frykter en resesjon noe som har senket aksjemarkedene.

Behold roen og hold deg til strategien

Så hva bør du gjøre? Dersom du ikke i forkant av korreksjonen ikke har solgt den ned i aksjer er det antakeligvis for sent nå. Det er krevende å gjøre store grep nå som markedene faller. Vi mener det vil være uheldig å selge seg ut av aksjemarkedet på nåværende tidspunkt. Dersom den siste måneds fall i aksjemarkedene har fått deg til å sove dårlig om natten, har du trolig for mye aksjer. Denne perioden vil derfor kunne være en nyttig erfaring for å eventuelt justere risikoprofilen i den strategiske aktivaallokeringen, på et senere tidspunkt

Overse avisoverskrifter

Er det en ting markedsuro skaper, så er det avisoverskrifter. Daglig kommer det uttalelser fra analytikere, investorer og andre som blåses opp i mediene. Papir- og nettaviser gjør dette selvsagt for å tiltrekke seg lesere, men det påvirker også investorer i markedet. I korte perioder er psykologi en viktig drivkraft i markedet. Mange, inkludert Warren Buffet, anbefaler derfor investorer å unngå tabloide aviser. Dette for å kunne holde seg til sin langsiktige strategi, uten å bli påvirket av kortsiktig støy.

Rebalansering ved behov

Fallet i aksjeverdier vil, alt annet like, medføre at andelen aksjer i porteføljene vil falle. Man kunne da tenke seg å kjøpe aksjer for å komme tilbake til opprinnelig aksjevekt. Hovedgrunnen for å gjøre dette er ikke å time markedet, men for å styre risikoen i porteføljene. Og ikke minst ha en forvaltning basert på disiplin og ikke følelser. Foreløpig har ikke fallet vært stort nok til at andelene i de ulike aktivaklassene har beveget seg mye. For å unngå transaksjonskostnader, både direkte og indirekte, ved rebalansering vil det smart å ikke gjøre dette for ofte. Foreløpig har ikke fallet vært stort nok til at vi mener det bør trigge en rebalansering. Men på et tidspunkt vil det komme en god kjøpsmulighet.

Oppsummering

Det er foreløpig usikkert om vi nærmer oss en større resesjon i USA og om aksjemarkedene vil falle videre. Dette kan også være en korreksjon som raskt kommer tilbake. Derfor anbefaler vi at du forholder deg rolig og holder deg til den langsiktige strategien.

Ro reken med andre ord!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s