Lav rente truer pensjonen din – Hva kan du gjøre?

På tross av at de korte rentene og din flytende boliglånsrente har tikket oppover det siste året, er bildet internasjonalt et helt annet. Det er ikke lenger absurd å tro at norske statsrenter kan bli negative. Figuren nedenfor viser utviklingen i 10 års statsrente i Tyskland. Renten er nå MINUS 0,4 %. Det innebærer at den tyske stat får 0,4 % rente for å låne penger i 10 år. Samtidig leser vi at Jyske Bank tilbyr sine kunder boliglån til en fastrente på 10 år på MINUS 0,5 %!! Riktignok er det en del gebyrer etc., men den totale kostnaden er svært lav. Men selv om lave renter er positivt for deg som har gjeld, er det svært uheldig for deg som skal spare, for eksempel til pensjon. Her befinner man seg på begge sider av kulerammen!

Lave renter

Negative renter har vokst i omfang de seneste årene. Ifølge verdens største pensjonssparer (Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond utland) gir nesten 25 % av renteinvesteringene negativ rente. Det betyr at de som tar opp lån får betalt for å gjøre det. Samtidig vil de som låner ut penger, eller kjøper en obligasjon, være garantert å få mindre tilbake i nominell termer når lånet går til forfall og skal gjøres opp. Når rentene faller til disse nivåene er utsiktene til god fremtidig avkastning svakere. Du kan rett og slett ikke forvente noe særlig avkastning på dine renteinvesteringer. Pensjonsprofilene som din innskuddspensjon er satt opp med automatisk har ofte 50 % aksjer og 50 % renter. Foretar man seg intet i forhold til risikojustering risikerer man derfor at halvparten av innskuddspensjonen får svært lav avkastning eller til og med taper seg i verdi.

Så hva kan man gjøre? Alderspensjonen din som kommer fra NAV er garantert og på den løper det ingen risiko. Derfor mener pensjonsguttene at man bør påta seg mer risiko i innskuddspensjon fra arbeidsgiver og i privat pensjonssparing. Dette innebærer sparing i fond. Du kan lese litt her hvis du vil ha mer konkrete tips. 

Fortsatt stor beholdning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s