Vårt råd endrer seg aldri!

AndymcandesenMediene kjemper om din oppmerksomhet. Skal du få oppmerksomhet må budskapet være tydelig og gjerne på ytterpunktene. Det siste året har Oslo Børs gitt 0 i avkastning (se nedenfor). Betyr dette at du skal slutte å investere i aksjer? Neppe. Avisoverskriftene er preget av «eksperter» som mener at aksjemarkedene skal falle kraftig. Men hvem vet? Kun de aller skarpeste hodene i finansbransjen har rett i sine antagelser i litt over halvparten av tilfellene. Det lønner seg derfor å ikke ta for mange ulike beslutning og heller ikke forsøke å være for smart.

Oslo børs

 

Så hva bør du som en enkel investor og småsparer gjøre? Jo, du skal gjøre det pensjonsguttene messer om til stadighet, men som ikke kan bli sagt ofte nok. Dessverre skaper det ikke kioskveltere, men det er det eneste riktige. Du vinner dersom du holder deg til din langsiktige plan. Du vil tape dersom du lar grådighet eller frykt endre din plan. Å erkjenne at du som investor har feil og mangler er mye viktigere enn å analysere fordeler og ulemper med individuelle ulike investeringsmuligheter. Hvorfor skulle du som en enkel investor sitte på informasjon eller kunnskap som ingen andre profesjonelle investorer har? Ja, du kan ha flaks og gjøre en knallgod investering. Men ikke la deg lure. Du kan være helt sikker på at det er tusenvis av andre investorer som enten har større innsikt eller har andre fordeler enn deg. Dessverre … Diversifisering og enkelhet er nøkkelen til suksess.

Derfor elsker pensjonsguttene langsiktig sparing i globale indeksfond. Det er enkelt og greit, gir deg god spredning på selskaper over hele verdien innenfor et bredt spekter av bransjer og du får det nesten gratis. Dette bør være kjernen av din langsiktige investeringsportefølje og det er her spareavtalene dine skal være.

Du er selvfølgelig velkommen til å spe på med spennende aksjefond eller enkeltaksjer som en del av porteføljen. Du kan også få lov til å «time» markedet ved å ta litt aksjerisiko av bordet hvis du tror at markedet skal krakke. Men dette må gjøres av dine «Fuck You Penger» (mer om det senere), ikke med kjernebeholdningen av din investeringsportefølje. Å tro at du skal slå det brede markedet over tid, uten en god porsjon flaks, det er dessverre ikke særlig realistisk.

“Time in the market, beats timing the market”. Ikke la deg friste til å bli for smart.

Har du ikke startet sparingen din? Da kan du åpne konto hos Nordnet. Da drypper det litt på bloggerne også. Betalt linking der altså. Slapp helt av, inntjeningen forsvarer ikke at vi sier opp våre ordinære jobber helt enda.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s