Du er ikke flink nok til å spare! Komanigjen.

Ifølge SSB sparer en norsk husholdning omtrent 45.000 i året. Av dette er 30.000 avdrag på lån. Det vil si at sparing utenom dette er kun 15.000 utenom dette! Det betyr kun 15.000 i året med sparing i form av innskudd i bank, fond og aksjer. Nordmenn er gode til å spare og investere i bolig, men ikke i andre former for sparing.

Viktig å merke seg at sparing utenom avdrag på bolig er svært ujevnt fordelt. Medianverdien er et par tusenlapper i året, mens gjennomsnitt er lang høyrere. Dette betyr at det er noen få rike som sparer mye, mens den vanlige Ola Nordmann er svært dårlig til å spare. Over tid vil rentes rente effekten på de oppsparte midlene skape ytterligere forskjeller mellom rik og fattig. De rike blir rikere og de fattige forblir fattige.

Vi har lagt ved et bilde av en synkende gris. Dette for å illustrere alvoret. Ikke vær en synkende gris.

Synkende gris

 

Av det vi sparer har vi omtrent 1.300 milliarder kroner stående i banken. Det betyr omtrent 530.000 per husholdning. Det er ikke så verst. Men egentlig er dette altfor mye, spesielt med de lave rentene du får på bankinnskudd. Ser vi på samlet forvaltningskapital for norske privatpersoner i aksjefond er den kun 163 milliarder kroner. Det er ikke allverdenes. Noen har riktignok investert i enkeltaksjer i tillegg til for, men for den vanlige nordmann er det fond som er mest aktuelt.

Nordmenn er generelt dårlige til å spare. Både hvor mye vi sparer og hvordan vi sparer.  Her er det bare å ta seg sammen!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s