ESG – en megatrend innenfor sparing og investering – Det handler mest om klima!

Klima er definitivt på dagsorden. Investorer i aksjemarkedene har brukt lang tid på å ta dette innover seg. Men vi observerer nå at dette endrer seg og at vi trolig er på vei inn i en fundamental endring i kapitalmarkedene, der bærekraft er høyt på agendaen.

Investorer er stadig mer bekymret for hvordan klimarisiko påvirker investeringenes risiko. Klimaendringer er blant de viktigste teamene for investorer verden over. Temaet for World Economic Forum i Davos 2020 var «Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World” og klimaaktivisten, den 16 år gamle svenske jenten, Greta Thunberg ble kåret til årets person i Time Magazine I 2019. Klimaendringer har gitt investorer en reevaluering av risiko og prisingen av aktiva. Samtidig blir stadig flere insti

Vi ser at investorer avkastningskrav til sorte og grønne investeringer har gått i hver sin retning. For eksempel har Oljeselskaper hatt en svak utvikling, mens selskaper som har fått et grønt stempel har beveget seg i motsatt retning. Figuren nedenfor viser utviklingen i pris/inntjening (PE)for et utvalg selskaper. En høyere PE-multippel innebærer at aksjen har blitt dyrere, mens en lavere multippel innebærer at aksjen har blitt billigere. Vi kan her helt klart seg forskjellen på de grønne selskapene VOW, Tomra og Ørsted, sammenliknet med de sorte Equinor og Aker BP

Omalito1

Den eksponentielle utviklingen til grønne selskapene gjør at vi må stille oss spørsmålet om dette er en grønn boble, eller om prisingen kommer til å bli rettferdiggjort med sterkere inntjening i fremtiden. Store pengemengder flyter inn bærekraftige investeringer de siste månedene. Dette er et av de mest populære temaene for øyeblikket. Mye tyder på at dette er starten, ikke slutten. Larry Fink, grunnlegger og CEO i BlackRock (verdens største kapitalforvalter), skrev i sitt årlige brev at klimarisiko gjør at investorer må revurdere sentrale forutsetninger om moderne finans og at dette vil føre til en stor reallokering av kapital. BlackRock har for øyeblikket $90 milliarder i bærekraftige investeringer, de har en ambisjon om å øke dette til $1.000 milliarder og de vil samtidig gjøre alle investeringsbeslutninger med miljø og bærekraft i tankene. Figuren nedenfor viser nettotegningen inn i et par utvalgte ETFer med bærekraftige investeringer som fokus. Det er helt klart at her har det vært en signifikant økning de siste årene.

 

Omalito2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s